Svenska B


Referat – extended version

Posted in Okategoriserade by Tammie Svärd on the 31 mars, 2011

Anonymitet på Internet ökar näthatet

Möjligheten att få vara anonym på Internet gör att det blir allt vanligare med kränkande och elaka kommentarer. Framförallt är det bloggar som drabbas. Detta skriver Linnéa Jonjons om på www.dn.se i artikeln ”Näthatet störst bland unga” (8/7 2009).

Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi, tror att anonymiteten gör att många skriver kränkande kommentarer eftersom man inte personligen behöver stå för sina ord. Han tror att det främst är ungdomar som bidrar till näthatet eftersom de i allmänhet har svårare att kontrollera sina handlingar vid starka känslor.

Fotbollsbloggaren Marcus Birro har drabbats av elaka kommentarer på sina bloggar. Han mådde dåligt av det och stängde tillslut ner sin privata blogg. Pålshammar menar att det är ett problem när kränkande kommentarer får bloggar att läggas ner, då yttrandefriheten plötsligt hotar yttrandefriheten.

Både Pålshammar och Birro tror att näthatet kan minskas om man måste registrera sig med sitt riktiga namn när man ska kommentera.

Jag tror att näthatet idag är så stort på grund av ungdomars osäkerhet. Många ungdomar idag verkar bry sig mer om sitt utseende och sin sociala status snarare än att må bra och skaffa sig en bra utbildning. Det är ”normalt” att vara lite för smal för kroppens bästa och det är ”coolt” att vara uppkäftig mot en polis, lärare eller annan respektabel person.

Denna vridna bild anser jag till stor del vara orsakad av dagens media. Allt från modetidningar och modebloggar till absurda program som ”Big Brother” och ”Kungarna av Tyrösand” påverkar, enligt mig, ungdomar mer negativt än positivt. Visserligen är allt moderelaterat tvåtydigt; samtidigt som modeintresserade får en fördjupad inblick i marknaden så får unga tjejer sneda ideal och tror att man måste vara tunn som en tråd och ha de dyraste designerkläderna för att anses vara vacker. Jag tror att det är just det nätmobbning idag till stor del handlar om; Tjejer och killar, som är osäkra på sig själva och utsatter jämnåriga för kränkning. Jämnåriga som troligtvis är lika osäkra.

I många fall tror jag att det hade hjälpt att vara anonym, som jag tidigare nämnde är det alltid lättare att ha en åsikt om man inte behöver stå för den. Men i många fall tror jag tyvärr inte att det spelar någon roll. Mobbning bland ungdomar idag sker väldigt ofta öppet och inför andra, på till exempel facebook eller  i skolan, men ändå händer det tyvärr oftare än vad man tror att ungdomarna som kränker inte blir stoppade, snarare tvärtom. De blir uppmuntrade av väninnornas fniss när de ger den där osäkra tjejen en kommentar om hur hennes tröja ser ut. De blir uppmuntrade av killkompisarnas skratt när de trotsar en lärare, som faktiskt bara är där för att hjälpa.

För att stoppa nätmobbningen krävs att man stoppar mobbningen i det verkliga livet först. Man kan absolut testa att införa en regel för hemsidor med kommentarfunktioner som säger att man måste vara inloggad för att kommentera, men kanske i samband med att informera alla användare om vad som gäller. Det är varken hälsosamt eller okej att höra eller skriva kränkande kommentarer. Uppmuntra folk att anmäla elaka kommentarer, skärp reglerna och stäng av de som skrivit kommentarerna från sidan utan möjlighet att skaffa ny registrering! Skulle mobbningen fortsätta ändå, gör var inte rädda för att polisanmäla eller ta kontakt med en ombudsman!

http://cwaste.skolbloggen.se/svenska/referera/skriva-referat/ova-referatskrivning-nathat-bland-unga/

4 Responses to 'Referat – extended version'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Referat – extended version'.

 1.   Julia Persson said,

  on april 13th, 2011 at 04:57      

  Hej Tammie
  Du har skrivit en väldigt bra text om nätmobbning, dess konsekvenser och åtgärder. Du har valt att gå till grunden med var problemen ligger, och dina åsikter och tankar kommer tydligt fram. Jag gillar hur du med konkreta exempel som” det är “coolt” att vara uppkäftig mot en polis” eller ”man måste vara tunn som en tråd och ha de dyraste designerkläderna för att anses vara vacker” visar vart du tycker moralen och samhället är på väg. När man på detta sätt relaterar till verkligheten, ökar man både förståelsen och inlevelsen för mottagaren. Din text är även väldigt informativ, och det finns inte någon ”onödig utfyllnad”. Det du valt att skriva om är valt med omsorg.
  Du har ställt dig många bra frågor i artikeln, som du sedan besvarat utförligt. Det finns inga lösa trådar, utan du har följt upp allting och förklarat hur mobbningen uppkommit, och vad vi ska göra för att minska den. Personligen tycker jag också att du skriver med ett väldigt professionellt språk. Du blandar humor med allvar, samtidigt som det finns en röd tråd.
  Grunden till problemen anser du ligger i ungdomars osäkerhet, som i sin tur kommer av ouppnåeliga krav från tidningar och media. Jag tycker om att du kommer med en konkret anledning till varför nätmobbningen idag är så stor. Detta påvisar att du är säker på din sak, och att du verkligen har tänkt igenom hela cirkeln från påverkan till handling.
  Jag håller med sig om att vi måste stoppa mobbningen i verkligheten, för att komma till rätta med mobbningen på internet. Om det är okej att mobba på skolgården, ja, då är det okej att mobba på internet med. Men däremot har jag en motfråga när det gäller dina åsikter om ett krav för kommentering. Alla de som inte vågar kommentera med namn, men som har positiv kritik att framföra, ska vi låta deras åsikter gå förlorade genom att kräva en registrering…? Ja, det är värt att fundera över, och det finns alltid två sidor av ett mynt. Samtidigt som många positiva kommentarer går förlorade, så skulle man ju kunnat stoppa och straffa många av de som gav negativa kommentarer. Vad väljer man?
  Det enda felet som jag rent språkmässigt kunde hitta fanns i sista meningen: ”Skulle mobbningen fortsätta ändå, gör var inte rädda för att polisanmäla eller ta kontakt med en ombudsman!”. Självklart är det bara ett slarvfel, men om du känner för det så kan du ändra det.
  Hur som helst så har du anpassat stilen bra till mottagarna, trots att jag bland kan tycka att språket blir en aning komplicerat. Det hände på något ställe att jag fick läsa meningen två gånger för att hänga med (Men när jag sen väl hängde med var det jättebra). Men som sagt, du kanske kan uttrycka dig på lite enklare sätt på några få ställen. Tänk även på att inte göra för långa meningar, då man lätt ”trasslar till det”.
  Sist men inte minst måste jag passa på att berömma dig för slutet, i vilket du ger ett konkret råd till dem som utsätts för nätmobbning: Polisanmäl eller ta kontakt med en ombudsman!
  Vi får verkligen hoppas att detta hjälper, för det är som du säger, ”det är varken hälsosamt eller okej att höra eller skriva kränkande kommentarer.”
  Tack för att jag fick läsa din text!
  Med vänlig hälsning
  Julia

 2.   cwaste said,

  on april 25th, 2011 at 10:17      

  Hej!
  Du inleder med att ge en bakgrund, skapa ett intresse och motivera varför ämnet är viktigt. Fint!

  Därefter beskriver du orsakerna till nätmobbningen: ungdomar är osäkra och vill hellre försöka imponera på varandra än att må bra och skaffa sig en bra utbildning. Jag håller med Julia om att det är bra att du är så konkret: det gör din text intressant och engagerande: det är “coolt” att vara uppkäftig mot en polis, lärare eller annan respektabel person. Jag tycker dock inte att ordvalet ”respektabel person” passar perfekt. Kanske kan du hitta ett som passar ännu bättre?

  Sedan letar du orsaken till varför ungdomar är så osäkra. Sedan återkommer du till att ungdomar är osäkra (använd kolon och sedan liten bokstav på tjejer). Det är väldigt snyggt formulerat:
  Jag tror att det är just det nätmobbning idag till stor del handlar om; Tjejer och killar, som är osäkra på sig själva och utsatter jämnåriga för kränkning. Jämnåriga som troligtvis är lika osäkra.

  Sedan återknyter du till din inledning om att man kan ta bort anonymiteten och att det kan minska problemen, men till skillnad från Pålshammar tror du inte att att mobbningen skulle försvinna bara för att man plockar bort möjligheten att vara anonym: mobbning pågår ofta öppet och med kompisars stöd.

  Istället anser du att man måste komma åt roten till problemen: man måste få mobbningen att upphöra. Nätmobbningen ska man främst komma tillrätta med genom att man anmäler kränkningar och stänger möjligheten för anmälda som blivit fällda att göra nya registreringar. Bra att du ger ett handfast råd. Kanske hade du kunnat berätta mer konkret hur man gör när man anmäler ett inlägg eller en kommentar?

  Jag tycker att din styckeindelning funkar fint. Kanske skulle referatdelen kunna föras ihop mer (färre stycken, några av dem är onödigt korta), men i övrigt är det perfekt.

  Du skiljer fint mellan andras och egna åsikter. Din text är välformulerad och innehållet känns väl genomtänkt!

  Tack för att jag fick läsa!

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 3.   cwaste said,

  on april 25th, 2011 at 10:22      

  Den här versionen är inte ett referat, inte ens ett ”extended”, utan mer en essä. Här har jag skrivit mer om vad en essä är: http://eastsmoothhigh.wikispaces.com/Att+skriva+ess%C3%A4

  Toppenbra!

  •   Tammie Svärd said,

   on april 27th, 2011 at 07:11      

   Jag vet att det inte är ett referat, men jag menade snarare att det är en fortsättning på ett referat.. 🙂

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.